Saturday, October 17, 2009

dear frens...







assalamualaikum wbt....

hmmm...
tgh duk pening2 study bio,
otak dah penat..mata plak ngantuk..
teringin la plak rasenye nak share sket pasal imtihan ni..
kata orang "sharing is caring"...

korang pernah dengar x kisah ni..

~story 1~
ada sorang student ni...
let say name dy A..
sminggu b4 exam ni dy dok pulun la study gler2,
ikut bhasa muetnye.. bley kire "all out"lh..
konfem doktor punye..
tup tup....
mlm exam tu,, ALLAH izin dy meninggal..
innalillah..

~story 2~
ade student laen plak..
letaklah nme dy B..
student ni pon sme gak,,
duk study la sampai dr huruf ptama smpi huruf terakhir..
sume info dlm otak rr..
krenye aim nk jd astronaut tu dlm tgn r..
exam esoknye confident jew..
memang sume bley jawab r..
stengah jam je da siap...
dengan takdir Allah,, beberapa hari b4 kuar result
si B ni meninggal..
Innalillah..

~story 3~
ni ade sorang lg student..
kite panggil dy ni C la..
C ni pon nak exm jugak..
dy pon study jugak mcm student laen..
tp,, dlm dy duk study pon..
dy still x lupe satu pkara..
saham akhirat pon penting gak..
malam dy di isi ngan qiam..
stiap kli lps solat dy x pernah lupe berdoa..
time exm,, dy buat shabis baek + tawakkal
last2 dy mninggal jugak..

moral of the story..

apa yang kte dapat dr story2 ni..
sume student kt ats tu cam kte gak..
dyorg pon study tuk final..
tp ape bezanye antara student2 ni..??
antara student A, B ngan C ni..
sume duk pulun maut study tuk final..
tp x rse ke student A ngan B ni usaha dyorang sia2..
study penat2, tp x smpat pon nk tgk result..
nak ambik exam pon x smpat
tup tup.. dah meninggal
kan ke rugi nmenye..
study tp x rse kjayaannye..
ni la natijahnya klo study tuk matlamat jangka pendek
tp usaha dyorg ni takkan jd sia2 klo..
dyorang gunakan usaha dyorang ni
sebagai batu loncatan untuk kejayaan dunia dan akhirat
macam student C ni..

same goes to us..
klo kte jdkn final exm ni sbg matlamat akhir kte..
usaha kte akan jd sia2 cam student A ngan B ni..
kte akan rse terkilan
klo ape yang kte dapat x setanding gn usaha kita..
tp kte kne ingat,, Allah tak pandang natijah kte
tp mcm mne usaha kte 2 tuk mncapai aim kte..
walau bagaimanapun hasilnya,,
jangan sesekali putus asa..
klo kte rse give up jew,
kte geleng sme2 keyh???

and da most IMPORTANT,,
jangan lupe pergantungan kite pada Allah..


"dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu Muhammad tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu.."
(surah al-baqarah : 186)

my dearest friends...
YOU'RE NEVER ALONE..

3 comments:

Anonymous said...

ya Allah,
andai Kau susahkan aku, jgn Kau susahkan kawan2 ku.
andai Kau mudahkan aku, mudahkan juga kwn2 ku..

ERIYPRIDE said...

let us be a full time muslim, 24 hours per day.
Sesungguhnya hidup dan matiku Lillah rabbil aalamin

ecam said...

haha....aku mau komen
1) cerite bg A n B tu kene ubah ckit supaye mesj yg nk disampaikan tu betui2 sampai. sebabnye...dalm cerite diorang tak de pun ckp matlamat diorang tu hanye tuk final exam....
2) tak salah untuk kite struggle gile baban walaupun kite tak sehebat si C yg bangun qiam malam2.. sebabnye menuntut ilmu tu wajib, perkare wajib dapat pahala dan bile kite bersungguh2 Allah suke ....
3) bile nk ckp pasal mati nie....kite takkan tau ape nasib diorang semue selpas ajal die....
bagi kes si C ,,,, belum terjamin syurge/ dpat keredhaan Allah sebabnye ....boleh jadi die buat qiam tu sebab peperiksaan...time lain die lupe wat tak tau....
bagi kes A plak \.....walaupun die tak de la qiam tapi die mati sebelum peperiksaankan....so org yang mati ketike menuntut ilmu buleh dianggap mati syahid...syahid kecik @ besar tu wallahualam... yang si B plak....nasibnye tu mcm org len sebabnye die dah abis pekse n tak wat pape so hanye rahmat Allah je yg buleh tolong die....
4) ok sekarang nie aku nk tegur sape yang wat post nie..... dalam kite nk berdakwah....kite kene perincikan segale bende yang boleh kerana org yg kite nk dakwahkn tu ade pelbgai level.....jgn bg satu analogi yang terlalu umum sehinggakan seribu satu persoalan buleh terkeluar drpd kepale....iman manusia lain2....so kene pandai cari hit point dlm beranalogi @ dakwah...
5) jgn terlalu ikutkan(copy n paste) cerite2 yang same je drpd mane2 sumber,....otak ade gune...kreatifkan lagi jln penceritaan....barulah dakwah tu seronok n tak boring cam cerite2 td tu. so predictable,,
6) walaubagaimanepun nice try.....kesian...

PERKENALKAN

Create your own banner at mybannermaker.com!

I made this widget at MyFlashFetish.com.