Tuesday, September 7, 2010

~salam eidul fitri~~

Bismillah..
Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah, hari ni dah menginjak 07 Sept
bersamaan 28 Ramadhan..
Setakat mana progress kita sehingga hari ini??
masih baikkah??
tiba2 hari ni saya rase cam nak imbau balik saat2 dahulu..
lebih kurang muhasabah n ambik abstrak apa yang patut..
bak kata pepatah,,
"ambil yangjernih n buang yang keruh"
ngee..

~~~~~~~~~~memori semalam, akankah berulang??~~~~~~~~~~~

sejak aku masuk ke USIM,,
aku tahu, Allah campakkan aku di sini dengan satu tujuan..
even ramai mempersoalkan kenapa di USIM??
Allah memperkenankan doaku..
Aku seorang yang lemah, sangat lemah..
dahulu aku berdoa minta di campakkan aku
ke tempat yang terbaek 
kerana aku tak mampu menghadapi dunia luar yang penuh onak ranjau..
aku masih belum kuat, belum cukup untuk menghindari semua anasir..
mungkin USIM tempat terbaik untuk mentarbiah diriku..
untuk mengharungi dunia nyata..

hari demi hari, aku mula dapat menyesuaikan diri
dengan sahabat baru..
suasana baru...
ahh,, semua baru bagiku even bagi semua kawan2 yang laen..
aku mula belajar sesuatu yang baru
selain dari subjek yang di ajar
aku mula mendalami erti hidup..

dari guru2 ku,,,
mereka memberi seperti mana mereka ingi di beri..
sampaikan apa sahaja yang mereka ada untuk kami..
sabar dengan kerenah kami..
kasih sayang mereka tak bertepian..
mendidik tanpa tahu erti penat lelah..
aku kagum sendiri..
betapa hebatnya mereka..
namun, tak dapat ditandingi kehebatan Mu Ya Allah..

dari sahabat2,,
kami.. berkongsi cita yang sama..
matlamat yang sama
suka dan duka tetap bersama..
belajar memahami satu sama lain..
adat kehidupan ada pahit manisnya..
abstrak segalanya, mungkin terselit hikmah yang terhijab..
aku mula mengerti persahabatan sebenar..
mungkin tak sepenuhnya namun amat berharga..
mereka memacu aku mendekatiMu Rabbi.. 
dalam diam aku bersyukur.. 
kita mungkin terpisah sekarang atau suatu hari nanti..
ia sesuatu yang pasti..
namun kenangan kekal abadi..

setelah usai perjuangan yang singkat..
kami mula mengorak langkah..
keluarga kami mula berpecah..
masing2 menuruskan laluan sendiri.. 
tak terkecuali diriku sendiri..
dalam dilema yang panjang  namun tetap mengubah  haluan..
namun ikatan antara kami tetap teguh..
ku harapkan  akan tetap teguh selamanya.. amiin..

saat perpisahan tiba,,
saat kelemahanku.. saat paling sukar
sudah menjadi adat, setiap pertemuan ada perpisahan..
begitu juga hidup ini..
kita tak selamanya hidup, mati pastu menjemput..
even Rasulullah, rasul junjungan..
manusia terhebat pun turut merasai mati..
sehinggakan para sahabat sangat berduka..
setiap perpisahan pasti mengundang duka, 
tak kira dimana, tak kira siapa..
namun perpisahan membuat kita menghargai sebuah pertemuan..

hari2 seterusnya,, entah kenapa agak sukar utuk mengadaptasi..
inilah saat2 aku paling baik,, ngee,,
pendiam,, n so on..
rindu mula bertandang, namun aku harus kuat..
ini jalan yang aku pilih..
mungkin ada hikmah yang aku belum temui..
bila dah mula sesuai,, aku kembali pada diriku yang sebenar..
masih tercari2 jiwaku..
dalam proses adaptasi sebenar,,
tanyalah dirimu semua..
dimanakah jiwamu sebenar??..
apakah niatmu??
apakah matlamatmu?? 
koreksi diri.. I'Allah,, sama2lah kita

~~~~~~~~~~~~~~~~~THE END~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Act, kat atas tu iklan je..
ni baru post yang sebenar,,
dikesempatan ni,, aku nak mintak maaf atas segala kesilapan
sama ada secara sengaja ataupun tidak..
halalkan makan minum aku selama ni ek..
aku doakan korang sume bley jawab exam after raya nanti..
I'Allah, aku taw korang bley buat..
raya raya jugak,jangan lupe study (pesanan tuk diri jugak)..
dah akhir2 ramadhan ni, topup la mane2 kurang..
akhir kalam..
"tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi"

~~SeLaMaT HarI rAYa AiDiLfiTrI
mAaF zAhIr DaN bAtin~~ 

zassssssssss~~~~~~~~~



NYUM3X 







3 comments:

hanim yusra said...

love u lai!!
erk..iklan bpak panjang~
huhu..n then..aku musykil..
ko pendiam???
adeyh lai..jgn gitu dong~
mane sahabat seperjuangan ku yang bising sesame dulu??
hahah
rindu mu!

srikandi ISLAM said...

mu baguih lell.....
mitok tunjuk ajar la

ak ni budak jahat
i always realize that

ak xpandai berkawan mcm korg
sori ssgt......
i know i'm not a good friend
sori ssgt......

frankly speaking..
kdg2 terfikir,,,,,ak mampu mengubahnye
tp it's not as simple as that

dulu ak ngan kwn2 a.e.i.o.u
ambik mase 3tahun utk betul2 teguh ukhuwwahny
tp dilanda badai jugak sumtimes

sori ssgt....

kamoo sume terbaik!!berjurus....baguih blake....ak je prob....

ok....slamat hari raye
maaf zahir batin
kalu yang xleh nk maaf tu
dtg jumpa ak...msg ke
kito bincg....
setelkan

k ...tq

srikandi ISLAM said...
This comment has been removed by the author.

PERKENALKAN

Create your own banner at mybannermaker.com!

I made this widget at MyFlashFetish.com.