SALAM ALAIKUM..

Keif halukum???masih bertahan ke dalam perjuangan ilmu???mudah2an semuanya masih bersemangat..inshaALLAH..

Sahabat2 sayangfillah,,,ingatlah bahawa dalam saat2 genting macam ini,,ALLAH masih memberi kite satu solution..iaitu berdoa kepada-NYA..

Rasulullah s.a.w bersabda,,,"SESUNGGUHNYA DOA ITU SENJATA ORANG MUKMIN"

Alangkah hebatnya. Bayangkan Allah tolong kite dalam exam, kasi ilham kat kite waktu kite lekat kat satu soalan.
Bukankah itu kemenangan yang unggul? Siapa lagi cikgu yang lagi mengetahui dari Tuan punya ilmu?

Satu kisah dalam peperangan Muktah,,

Waktu Khalid Al-Walid memerintah tentera mukmin di Perang Muktah, hanya ada 3000 orang tentera mukmin sahaja sedangkan tentera Rom ialah 200 000. Islam boleh menang walaupun dengan jumlah yang sikit. Rahsianya? Iman dan doa.

So,apakah cara-cara utk doa kita makbul?

1) Haruslah kita menjaga apa yg kita makan. Iaitu makan makanan yang baik-baik dan elakkan memakan makanan yang shubhah(tak tahu kesahihan halalnya). Sbb pemakanan ini akan menjadi darah daging kita. Abu Bakar sanggup mengorek tekaknya sekiranya dia telah termakan makanan yg tidak baik sumbernya.

2) Semasa bermusafir, kita perlu banyakkan berdoa. Doa seorang musafir itu mustajab.

3) Beramal soleh.

4) Dan segala keperluan kita ( pakaian, kenderaan dsb ) haruskan datang dari sumber yg halal.

Ok2 so macam mana nak berdoa pulak? Ada tata tertib jugak?

Adab berdoa:

1)Jgn tinggikan suara ketika berdoa.

2)Jgn doa kuat-kuat sampai ganggu org sembahyang.

Ok la, sempena exam ni, ana mengajak semua dari kite yang akan menjawab soalan peperiksaan, untuk mengamalkan doa Nabi Musa a.s.

“Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku, mudahkanlah untukku urusanku dan lepaskanlah kekakuan lidahku, supaya mereka mengerti perkataanku”

(20:25-28)

seterusnye,, teruskan USAHA yang BERSUNGGUH2..dan berTAWAKALlah kepada ALLAH..

“Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah mereka yang apabila disebut nama Allah, akan gementar hatinya, dan dibacakan ayat-ayatNya kepada mereka, akan bertambah kuat imannya dan hanya kepada Tuhan mereka berserah. (Al-anfal:2)”

sesungguhnya,,ALLAH melihat EFFORTS kite bukan natijahnye..mudah2an ALLAH melihat efforts kite dan memberi natijah yang taufiq wan najah fil imtihan nnt..dengan izin ALLAH...amin~~~~~~~

Ok, itu saja yang ana boleh beri, insyaAllah kita akan berjaya dunia akhirat.

video

nota kaki 1:diz is my 1st post kat blog nieh..kalo ade kate2 yg menyinggung,,maaf sangat2..

nota kaki 2:kalo ade salah silap sepanjang pertemuan kita sama ade disengajakan atau tidak,,harap2 antum semua dapat maafkan ana ya..

nota kaki:ape2 pun yang kita buat,,niatkan NAK CARI REDHA ALLAH semata2..tajdid niat selalu keyh..

nota kaki 4:everything yg ditaip nie ditujukan kepada diri ana sendiri(yang masih banyak khilaf), sahabat2 fillah yg super duper bez and all readers of diz special blog...hehe..moga bermanfaat..moga ALLAH REDHA

credit to:source